Zonnig staldak in Limmen

Limmen – Op het staldak van de boerderij van de familie Mooij worden binnenkort tweehonderd extra zonnepanelen geplaatst. De eigenaren van deze zonnepanelen: zo’n veertig Limmenezen, Akersloters en Castricummers. Zij kochten certificaten voor de panelen via Zon op Dak. Deze werkgroep van CALorie richt zich op de realisatie van zon-projecten. Zo kunnen ook inwoners zonder geschikt dak verdienen aan zonne-energie.

Dit tweede zonneproject van Zon op CALorie is een groot succes; de certificaten waren binnen een paar weken verkocht. Daarom zoekt Zon op CALorie alweer naar een volgend dak. ,,Er zijn talloze grote daken binnen de gemeente Castricum. Dat kan een ongekend grote opbrengst opleveren’’, verklapt werkgroeplid Wim Schermer. Eerder zijn al 354 zonnepanelen geplaatst op het dak van Aad de Wit Verhuizingen. Zo’n vijftig inwoners kochten de certificaten. Het dak levert nu jaarlijks ongeveer 150 duizend kilowattuur op. ,,Dat staat gelijk aan een vermindering van 63.000 kg CO2-uitstoot per jaar!’’

Lucratief

Wim legt uit dat een zonnepaneel op je eigen dak net zo lucratief is als een zonnepaneel op een groot dak in de buurt. Het levert net zo veel stroom, net zo veel geld, en dezelfde vermindering aan CO2-uitstoot op. ,,Voor de berekening maakt het niet uit; het geeft dezelfde opbrengst. En je kunt zelfs een klein aantal panelen aanschaffen. Dat zal je op je eigen dak niet zo snel doen.’’

Opbrengst voor inwoners

Inwoners die meedoen, hebben certificaten gekocht bij Zon op CALorie. Hiervoor betaalden ze eenmalig €70,- per stuk. Per certificaat krijgen ze jaarlijks de financiële opbrengst van 100 kWh, en dat 15 jaar lang. De exacte financiële opbrengst verschilt per jaar, met een gegarandeerde minimumvergoeding van €0,14 per kWh. Dat betekent dat een zonnepaneel in vijf jaar is terugverdiend, of eerder. De jaren die volgen, hebben de inwoners dus winst op hun investering. De opbrengst wordt jaarlijks gepresenteerd in de ledenvergadering voor alle certificaatbezitters.

Drijfveer voor bedrijven

Het bedrijf dat zijn dak beschikbaar stelt, ontvangt hiervoor een verhuurvergoeding. In het geval van de familie Mooij zorgt het zonnepanelen-dak ervoor, dat de melkveehouderij in een betere duurzaamheidsklasse terecht komt. Cono Kaasmakers beloont dat met een extra vergoeding. Toch doen Aad de Wit Verhuizingen en de familie Mooij vooral mee, om hun steentje bij te dragen aan verduurzaming. Hun grote daken worden optimaal benut voor de energietransitie.

Wim Schermer van de werkgroep ‘Zon op dak’. (Foto: aangeleverd)

Zon op CALorie organiseert de rompslomp eromheen. Meterkasten aanleggen, een aardpen laten slaan, juridische zaken, de oprichting van een nieuwe coöperatie, recht van opstal, onderhoud. Ook schiet CALorie een deel van de kosten voor. Wim: ,,Het project verdient zichzelf terug. Zo is het met bijna elke investering in duurzaamheid; het bespaart kosten en vroeg of laat levert het per saldo juist geld op.’’ Zon op CALorie maakt gebruik van de SCE-subsidieregeling (voorheen: postcoderoos-regeling), die ook beschikbaar is voor VVE’s die een soortgelijk project willen uitvoeren.

Postcode-roos

De zonnepaneel-certificaten zijn beschikbaar voor inwoners die in de zogenaamde postcode-roos rondom het zonnepanelen-dak wonen, en lid zijn van CALorie. In het geval van het staldak van familie Mooij, gaat het om postcode 1906. Dit postcodegebied is al het ware het hart van de roos; alle postcodes die aan dit postcodegebied grenzen, mogen in principe meedoen. ,,Dat komt er in de gemeente Castricum vaak op neer dat een groot deel van de inwoners mee kan doen’’, vertelt Wim. Wie graag een zonnepaneelcertificaat wil aanschaffen, kan de site van CALorie in de gaten houden voor nieuwe projecten.

Grote daken gezocht

Na de plaatsing van de zonnepanelen op het staldak van de familie Mooij wil de werkgroep doorpakken met het volgende zonnepanelenproject. Daarom zoekt de werkgroep bedrijven die willen meedoen, en hun dak beschikbaar willen stellen.

Energieaanbieders adverteren momenteel volop met het advies om over te stappen naar een vast contract, zodat je bij eventuele prijsstijgingen voordeliger uit bent. Is de alarmistische toon van de campagnes terecht? Réne Daalmans, coach bij CALorie: ,,Het is wijs nu naar je contract te kijken omdat de energietoeslag per 1 januari 2024 afgeschaft wordt, evenals het prijsplafond. Ook gaat de belasting op gas met ingang van 1 januari omhoog. Er kán dus heel veel gaan veranderen in wat je in een huishouden kwijt bent aan energie. De prijzen kunnen omhoogvliegen, maar dat hoeft niet. Niemand heeft een glazen bol. We weten gewoon niet wat de gasprijzen gaan doen. Nu is gas tamelijk goedkoop, maar als er iets verandert op het wereldtoneel kan dat ook zomaar weer veranderen en kunnen de prijzen weer omhoogschieten.’’

Het advies van de coach: ,,Kijk nu goed naar je contract. Het bedrag dat je betaalt is een optelsom van verschillende posten. Het kan een puzzeltje zijn om te begrijpen hoe het precies zit. En dan is het vervolgens de vraag of je een vast contract wilt. Als je zekerheid wilt kan dat de beste keuze zijn.’’ Extra goed opletten is het voor bezitters van zonnepanelen. Vaste contracten worden door meerdere energiemaatschappijen niet gegeven aan bezitters van zonnepanelen. Er zijn nog vier maatschappijen die dat wel doen. Ook zijn er nu verschillende maatschappijen die een heffing voor zonnepanelen vragen. Dat bedrag wordt groter naarmate de opbrengst van de panelen hoger is. René: ,,We snappen heel goed dat die gas- en elektrarekeningen niet meteen duidelijk zijn. Ons dringende advies: kijk in ieder geval goed naar je contract en kom je er niet uit? Vraag hulp van CALorie. Als je een (gratis!) energiescan aanvraagt kijken wij ook even mee naar dat contract. Het blijft een eigen keuze, maar we kunnen helpen met uitleg en ook andere adviezen geven over energiebesparing in je huis.’’ Meer weten? Kijk op www.calorieenergie.nl voor uitgebreide informatie.