Dr. Jacobi was de grondlegger van de voormalige psychiatrische inrichting Duin en Bosch. Hij overleed in 1916 en ligt begraven op de gesloten begraafplaats van Duin en Bosch. Enkele jaren geleden is op initiatief van de Werkgroep Oud-Castricum zijn grafmonument gerestaureerd en overgedragen aan Parnassia Groep, eigenaar van de begraafplaats. Ondanks de status van rijksmonument is langzamerhand de toestand van de begraafplaats dramatisch verslechterd.
Hans Boot van de Werkgroep Oud-Castricum; ,,Ongeveer een jaar geleden zijn op de begraafplaats wegens iepziekte bomen gekapt, waaronder de zo beeldbepalende treuriep in de rotonde van het padenstelsel. Er is geen vervangende aanplant voor in de plaats gekomen. Het onkruid schiet er hoog op en op het grafmonument van dr. Jacobi is een grafsteen stuk gegooid, gelukkig zonder dat het grafmonument beschadigd is geraakt. Op de obelisk en op de grafplaat van zijn jong overleden zoon waren met een viltstift hakenkruizen en teksten aangebracht. De brokstukken zijn weggehaald en door een werknemer van Parnassia zijn de viltstiftteksten verwijderd.”
In de ‘Structuurvisie, inrichtingsontwerp en beeldkwaliteitsplan Duin en Bosch’, opgesteld in opdracht van de gemeente Castricum en Parnassia, wordt voorgesteld om de graven te herstellen, in het bijzonder het graf van de grondlegger van het terrein. ,,Van al die mooie woorden is tot nu toe niets terecht gekomen. Door het nalaten van herplant is de bomenstructuur verschraald en door gebrek aan groenonderhoud is de padenstructuur aan het vervagen om uiteindelijk helemaal te verdwijnen. Omdat het grafmonument van dr. Jacobi voor Castricum van cultuurhistorische waarde is, heeft Oud-Castricum enkele jaren geleden de zorg voor de restauratie op zich genomen. Daarbij moest worden voldaan aan strenge eisen van de Rijksdienst. Bij de overdracht van het gerestaureerde grafmonument is de wens uitgesproken dat Parnassia zich een goed rentmeester over dit cultureel erfgoed zal tonen. Tot nu toe is daar weinig van gebleken.”
De Stichting tot behoud van natuurlijke en cultuurhistorische waarden heeft in 2014 haar bezorgdheid over de bomenkap aan de Rijksdienst en Parnassia kenbaar gemaakt. De Rijksdienst heeft in een brief laten weten dat zij en de gemeente Castricum van mening zijn dat er geen historisch groen is gekapt. ,,Daarmee is duidelijk geworden dat van hun zijde geen inspanning te verwachten valt. In 2016 is het honderd jaar geleden dat Jacobi is overleden. In dat jaar zal een tentoonstelling aan hem worden gewijd. Het wordt de hoogste tijd dat Parnassia en de gemeente hun verantwoordelijkheid nemen en zich het lot van de begraafplaats aantrekken.”
Op zaterdag 12 september is het Open Monumentendag. Die dag zullen er rondleidingen gegeven worden en kan ook de begraafplaats worden bezocht.
Op de foto: Wegens iepziekte zijn op de begraafplaats bomen gekapt, waaronder de zo beeldbepalende treuriep in de rotonde van het padenstelsel. Wat er van overgebleven is, is een gapend gat en veel onkruid. Foto: Ernst Mooij.